streda 29. februára 2012

Pórková polievka



V súčasnosti vraj nedocenená zelenina. Dočitala som sa o ňom, že je liečivý. Pór čistí a detoxikuje, posilňuje imunitu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, je to tiež skvelá diétna zelenina, keďže obsah tukov a cukrov je tu veľmi nízky a v neposlednom rade v kombinácii s cesnakom je liekom prevencie. 

V našej kuchyni využívame pór veľmi často. Je jemnejší ako cibuľa. Používame ho ako základ mnohých jedál, no snáď najčastejšie z neho robíme, u nás veľmi obľúbenú, pórkovu polievku.

Na polievku potrebujeme:
  • 1 pór (stačí menši)
  • 3 - 4 zemiaky
  • soľ, korenie
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
  • olej alebo maslo


Pór si očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. V hrnci rozpustíme maslo (ja pridávam aj trošku olivového oleja, aby maslo neprihorelo), pridáme nakrájaný pór a opražíme.



Keď je pór zmäknutý, prihodíme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vodou. Necháme variť, kým sa zemiaky uvaria a pridáme nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme podľa chuti.



Nakoniec polievku rozmixujeme. Zemiaky ju krásne zahustia. V prípade potreby ešte dochutíme. 

Dobrú chuť!



4 komentáre:

  1. Polévku určitě vyzkouším, vypadá moc dobře a pokud se na konci mixuje, tak mi ji sní i ten můj vymýšlivec, co nejí vařenou zeleninu:-). Pórek používám taky docela často, nejčastěji do pečených jídel (brambory, těstoviny) nebo do smetanových omáček s těstovinami a nakonec dělám podobně z něj omáčku-pórek s kuř.masem trochu opražím na oleji, zaleju vodou, přidám bujón, vařím, dokud není měkký, potom jen zahustím škrobem (nebo moukou) a podle chuti dosolím, dopepřím. Výborná, lehká, rychlá a taky levná omáčka k rýži:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto to polievka je skutočne veľmi chutná a v skutku "za pár drobných". Určite ju vyzkúšaj. Už som aj rozmýšľala, že do nej niekedy vyzkúšam pridať aj trochu niečoho mliečneho, napr. mlieko alebo smotanu na varenie a urobiť z nej ešte krémovejšiu polievku. Ale vždy skončim len s touto jednoduchou verziou.

      Tá pórkovo-kuracia omáčka znie super. Vďaka za typ.

      Odstrániť
  2. Ja pórkovu polievku tiež dlho nerobím :) . A skvelý recept na univerzálnu polievku. Podobným spôsobom robím krémovú mrkvovú polievku, do ktorej na záver, keď je už uvarená pridám zelený hrášok. Je veľmi chutná a je to skvelý farebný kontrast.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja robievam veľmi rada krémové polievočky a pórková polievka je jedna z nich :) je veľmi jednoduchá a jemná, ale na ozvláštnenie si vždy pridám domáce cesnakové krutóny, miniem starší chlebík a nič sa nevyhadzuje :) varím podľa tohto receptíku http://www.lenivakucharka.sk/porkova-polievka/

    OdpovedaťOdstrániť