utorok 15. novembra 2011

Jablkové pyté



Tento koláčik mi tak trochu pripomína detstvo. Je to absolútna klasika, obľúbená v našej rodine.
Ako každý jeden recept aj tento som si trochu prispôsobila a namiesto vaľkania cesta na pláty, cesto jednoducho nastrúham na strúhadle a rozvrstvím na plech.

Jablkové pyté

  • 500 g hladká múka
  • 250 g hera /alebo iný stužený tuk na pečenie/
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • trochu soli
  • jablká 1 kg 
  • škoricový cukor
Cesto si vypracujeme a odložíme aspoň na 1 hod. do chladničky, aby sa dalo dobre strúhať. Po odležaní cesto rozdelíme na 2 polovice. Polovicu nastrúhame na hrubo na strúhadle a rozvrstvíme  na plech. 

Na toto rozvrstvíme nastrúhané jabĺčka zmiešané so škoricovým cukrom. Na jabĺčka nastrúhame zvyšné cesto.Pečieme pri 200°C približne 35 min.


Po upečení krájame na štvorce a pocukrujeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.


Pečené jabĺčka

Pečené jabĺčka s karamelovými krutónmi 


Superrýchly, superjednoduchý a superchutný jesenný dezert. Na jeho prípravu potrebujete : 

  • jablká
  • cukor kryštálový
  • škorica /škoricový cukor/
  • biely toastový chlieb

Jablká si prekrojíme, vyberieme jaderník a položíme na plech s papierom na pečenie./ten používam vždy a všade-nemusím drhnúť potom plech./


Jabĺčka si posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť./200°C, 20-30 min./
Krutóny si pripravíme s bieleho toastového chleba. Ja si ho nakrájam na kocky a dám si ho usušiť do mikrovlnky.
Na panvici rozpustíme cukor a do toho nasypeme krutóny a masu miešame, kým sa nám nevytvorí na ich povrchu karamel.



Upečené jablká posypeme karamelovými krutónmi. Keď chceme vytvoriť luxusnejšiu verziu tohto dezertu, podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Dobrú chuť.

piatok 11. novembra 2011

Bylinková soľ


Jeden malý nápad ako si vyrobiť vlastnú bylinkovú soľ a popritom využiť vlastné bylinky zo záhradky, či z balkóna. 

Potrebujete na to len morskú soľ a ľubovolné bylinky. Bylinky /napr. bazalka, petržlen, mäta, tymián.../ si nasušíme rozdrvíme a pridáme k morskej soli / v ľubovolnom pomere/, môžeme pridať aj sušený cesnak. V sklenenej uzavretej nádobe nám vydržia dlho.

Takto pripravenú soliacu zmes používam miesto soli na dochutenie mäsa, zeleniny, alebo cestovín. A čo je podstatné, že takto miniem menej soli, čo prospieva aj zdraviu.


štvrtok 10. novembra 2011

Na potulkách jesennou krajinou








Krémová tekvicová polievka

 

Z máloktorej zeleniny sa dá vytvoriť hladšie pyré než z tekvice. Polievka z nej je v skutku neprekonateľná J .

Potrebujeme: olivový olej, 2 cibule nakrájané na jemno, niekoľko strúčikov cesnaku, 1 kg tekvice (ja som opäť použila hokkaido), 700 ml akéhoľvek vývaru, 150 ml smotany na šľahanie alebo na varenie, soľ a korenie na dochutenie





Nechajte cibuľku speniť v hrnci na oleji, kým je mäkká. Pridajte tekvicu a zhruba 10 minút ju za občasného miešania opekajte, kým začne byť mäkkšia.

  
Pridajte vývar, soľ a korenie. Privedte k varu a asi 10 minút pozvoľna varte. Keď je tekvica už mäkká, pridajte smotanu, priveďte opäť k varu a potom rozmixujte. 



Ak chcete mať polievku dokonale sametovo hladkú, možete ju ešte prepasírovať.




Pri servírovaní môžete polievku ozdobiť vylúpanými tekvicovými jadierkami a kúskami opečeného chlebíka. Dobrú chuť.

Tekvicové lasagne



Aj klasika je fajn a vždy si na nej pochutíme, no prečo nevyužiť pre jesenné obdobie tak typickú tekvicu ...




Potrebujeme: 1 kg ľubovolnej tekvice (ja zvyknem kupovať hokkaido aj keď je drahšia, ale nemusí sa šúpať), olivový olej, 2 pochúťkové smotany, 250 g lučiny, 50 g parmezánu najemno nastrúhaného, lasagne a na na dochutenie soľ a korenie


 Rúru si zahrejeme na 220 oC. Tekvicu prekrojíme a zbavíme semienok. Zmiešame ju s olejom a dáme na plech, pekáč ... a šup do rúry. Pečieme zhruba 20 minút až pol hodinku, kým tekvica zmekne a bude zlatavá*. Keď je tekvica upečená, vyberieme ju a necháme vychladnúť. Keď máte inú tekvicu ako hokkaido, ošúpte ju.


*TIP: Výborná chutná maškrtka pre Vás alebo návštevu je len hokkaido tekvica upečená v rúre. Tekvicu po prekrojení na polovice a zbavení semienok nakrájajte na mesiačiky, dajte na plech a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte tých 15 – 20 minút a možete maškrtiť.


V jednej miske miešame smotanu s polovicou nastrúhaného parmezánu a v druhej miske zmiešajte lučinu s druhou polovicou parmezánu. 

 

K tejto "lučinovej" zmesi primiešajte upečenú, na menšie kúsky nakrájanú tekvicu, ale opatrne nech sa tekvica pri tom veľmi nerozmrví. A ide sa na to ... Dno zapekacej misy potrite trochou ochutenej smotany, poukladajte plátky lasagní a naneste tekvicovú zmes. Vrstvy opakujete a nechajte si trochu ochutenej smotany navrch. Dajte do rúry a pečte do zlatava. Dobrú chuť. 
 






Tekvica v hlavnej úlohe

Tekvice sú obľúbené po celom svete. Oddávna ich chvália Číňania ako zdroj dlhého života a šťastia a od staroveku boli obľúbené i v Európe.

Konzumácia tekvíc sa odporúča hlavne ľuďom trpiacim nadváhou a tým, ktorí majú problémy s obličkami. Obsahujú účinné látky ako voda (až 90 %) a vláknina, a preto pomáhajú zlepšiť trávenie. Dužina tekvice obsahuje tuky, cukry, bielkoviny, enzýmy, karotén, vitamín C, zinok, draslík, fosfor a jej výhodou je nízky obsah sodíka. Tekvica pomáha z organizmu vylučovať rôzne toxíny a tuky, pretože obsahuje enzým, ktorý tuky štiepi . Pôsobí takisto močopudne a tak pomáha čistiť obličky. Podporuje tiež látkovú výmenu.

Za povšimnutie taktiež stoja tekvicové semienka, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty v mimoriadne vysokej koncentrácii, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu. Sú veľmi zdravé, pretože obsahujú veľa bielkovín, kvalitných mastných kyselín a omladzujúcich nukleových kyselín. Zo semienok sa lisovaním za studena vyrába tekvicový olej. Využiť sa dá v studenej kuchyni – do šalátov, dresingov či nátierok.




















Takmer všetky druhy tekvíc sú jedlé. Navzájom sa od seba líšia tvarom, veľkosťou, farebnosťou, látkovým zložením plodov a použitím.
Tieto typické plody jesene sú neprehliadnuteľné vďaka impozantným rozmerom, nádherným farbám a bujným tvarom, a tým lákajú aj na skrášlenie domova.

streda 9. novembra 2011

Vitamínová bomba


V obchode som nedávno objavila 100% hroznovú šťavu. Cena sa mi zdala síce vysoká /3,99 € za 1L/, ale neodolala som nádhernému "retro" obalu, ktorý pripomína starý výtlačok novín.
Produkt vyrába známy výrobca vín Matyšák a v ponuke je v dvoch veľkostiach. Môžete si vybrať šťavu z bieleho, alebo z červeného hrozna.
Šťava, plná vitamínov, minerálnych látok,  ktorú si z času na čas určite napriek vysokej cene doprajem ako prevenciu proti chorobám.






štvrtok 3. novembra 2011

Jeseň

Napriek sychravému „dušičkovému “ počasiu jeseň milujem.
Každé ročné obdobie má svoje čaro, treba sa len naučiť vidieť krásu aj v drobnostiach. A taká jeseň je ich plná. 


farebné lístie,
 pečené gaštany, 
spomienky na ľudí, ktorých sme milovali, 
voňavé jabĺčka, 
škorica,
 varené víno,
 sviečky...














Užite si jeseň a všetky jej krásy...

streda 2. novembra 2011

Oxford shoes



Kožené, čierne poltopánky na šnurovanie, no môžu byť aj lakované, semišové, v hnedej alebo v inej farbe.
Momentálne veľmi obľúbené dámske „ oxfordky„ sú pôvodne pánska spoločenská obuv, ktorá vznikla v 18. storočí. Postupne sa tento typ šnurovacích topánok udomácnil aj v dámskej móde a v súčasnosti niet obchodu, kde by ich nemali v ponuke.
Sú veľmi pohodlné, trendy a napriek mužským prvkom pôsobia veľmi sexy.
Hodia sa k úzkym nohaviciam, k sukniam, leginám.







Inšpirácia



nedeľa 23. októbra 2011

Domáca sekaná



Keď sa povie "sekaná" vybaví sa mi čosi pomleté čím nás kŕmili v školskej jedálni, niečo čoho obsah sa len ťažko dá identifikovať. Ak si ju však pripravíte sami  doma, môžete si pripraviť delikatesu a navyše aj viete čo v nej je.
Je to dobrota, ktorá sa veľmi hodí  na toto sychravé počasie. Dá sa jesť za tepla aj za studena.Ešte jedná drobná rada: mäso si kúpte v dobrom mäsiarstve a doma si ho pomelte, alebo si ho dajte zomlieť rovno u mäsiara. Ja osobne vôbec nekupujem mleté mäso v supermarketoch, lebo nikdy neviete čo v ňom je.

Domáca sekaná
  • 1 kg bravčvé pliecko pomleté
  • strúhanka
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • bylinky podľa chuti /petržlenová, alebo zelerová vňať, tymián, rozmarín.../ja dávam hlavne tú vňať
  • soľ
  • čierne korenie, grilovacie, alebo gyros korenie/tiež podľa chuti/
  • cesnak
Celkom zaujímavé je pridať do zmesi sušené paradajky, alebo sušené slivky na oživenie chuti.



Všetky ingrediencie zmiešame spolu.Podľa potreby zmes zahusťujeme strúhankou.


Zmes dáme do pekáča,ktorý si vystelieme papierom na pečenie /vhodná je takáto podlhovastá forma na chlieb, ale dá sa použiť akýkoľvek menší  pekáč/a dáme piecť 220°, 35-45 min- podľa potreby.



Po upečení, necháme trochu vychladnúť, vyklopíme z formy a krájame na plátky. 


Teplá sekaná výborne chutí so zemiakovou kašou a za studena je vynikajúca s nakladanými uhorkami, baraními rohmi, cibuľkou a chlebom.

  • Dobrú chuť 

utorok 6. septembra 2011

Letný kokteil

Nedávno som objavila v Tescu vynikajúci jogurtový nápoj s pomarančovou chuťou. Obsahuje pomarančovú šťavu, dextrózu, vlákninu. Obsah tuku 0,8 %. Vynikajúci je studený a  zmixovaný s mliekom v pomere 1:1.
Super osvieženie na leto...




pondelok 5. septembra 2011

Dni marianne 9.-11. september



Konečne aj na Slovensku!
Už druhý rok budú dni marianne aj na Slovensku. V najnovšej marianne nájdete kupónovú knižku na zľavy.
Tak šup, šup vymetať obchody už tento víkend.
Zľavy nájdete napríklad v H&M-25%, C&A-25% na bundy a kabáty, Adidas-30%, Bepon-30%, Ecco-25%, Geox-25%, Mango-25%, Marionnaud, Moloko,Reserved a mnoho ďaľších.

štvrtok 1. septembra 2011

Skvelý typ na bábovku ... alebo bábovka trochu inak.

Bábovka je ten typ koláča, ktorým nikdy nič nepokazím, keď ju upečiem. Robila som už rôzne variácie od klasickej mramorovej, s hrozienkami, s tvarohom ... no najväčší úspech u nás doma má asi táto, ktorú vlastne ani neviem pomenovať, pretože jej obsah sa mení v závislosti od zásob, ktoré doma máme. Ale je ľahká, svieža a „nestojí v krku“.





Suroviny, ktoré sú nemenné:

2 hrnčeky polohrubej múky
necelý hrnček cukru (ja dávam kryštálový)
1 vanilkový cukor
1 až 2 lyžice kakaového prášku (podľa toho, ako veľmi ju chceme mať kakaovú)
1 prášok do pečiva
1 hrnček mlieka
2 vajíčka
pol hrnčeka roztopeného masla

Čo zásoby dajú (suroviny, ktoré sa možu meniť podľa toho, čo momentálne doma máme) – množstvo týchto surovín dávam „od oka“:

posekané orechy, na kúsky nalámaná horká čokoláda, sušené brusnice alebo iné ovocie, čerstvé hrušky, marhule alebo iné ovocie nakrájané na kúsky, slnečnicové semienka, ľanové semienka, ...

Trúbu si dám vyhriať na 180 – 190 oC.

Vo väčšej mise zmiešam múku, prášok do pečiva, cukor, kakao a všetky tie „meniace sa“ suroviny okrem čerstvého ovocia. Potom tam pridám vajíčka, maslo a mlieko a poriadne premiešam. Nakoniec pridám čerstvé ovocie a celú zmes vylejem do vymazanej a vysypanej formy. Dám do vyhriatej rúry a pečiem zhruba takú hodinku. Po upečení vyberiem, nechám vychladnúť a potom už len mlsáme.

Želám dobrú chuť!
Detské hačkované čiapočky

Nie je to nič nové na dnešnom trhu detských vecičiek. Svojej dcérke dávam robiť takéto čiapočky už nejaký čas. Jedna veľmi milá pani nám ich hačkuje, keďže nie som až taká zručná v tomto druhu ručných prác.

Sú skutočne veľmi vďačným kúskom doplnku v dcérkinom malom detskom šatníku. Stačí na to len veľkosť, účel (či má byť čiapočka teplejšia alebo vzdušnejšia) a farba, resp. kombinácia farieb a čiapočka je na svete.

Cena jednej čiapočky je 5,- Euro.

Keď si kliknete na nižšie priložený link, nájdete tam niekoľko vzorov už hotových čiapočiek a ak sa Vám niektorá páči, alebo by ste chceli čiapočku podľa svojich predstáv, napíšte nám na: umeniezit2@gmail.com.

https://picasaweb.google.com/117177338272425240195/DetskeHackovaneCiapocky?authkey=Gv1sRgCLPT2437sOn4mAE
Posted by Picasa