sobota 9. apríla 2011

Medvedí cesnak.

Svoje meno dostal podľa toho, že je obľúbenou pochúťkou pre medvede, ktoré sa začiatkom jari touto rastlinkou prečisťujú.
Rastie v tienistých vlhkých, lužných lesoch kde  pod stromami vytvára hustý koberec, ktorý rozvoniava v celom okolí po cesnaku.  Má jasnozelené, kopijovité, lesklé, konvalinke podobné listy, vyrastajúce priamo zo zeme z podlhovastej cibule.




Mladé listy sa zbierajú v apríli a v máji no po zakvitnutí bieleho kvetu zvyčajne koncom mája, je už na konzumáciu nevhodný.
Obsahuje účinné látky aminokyselinu aliín a enzým aliinázu.Tento enzým po narušení pletiva listu štiepi alilín na zapáchajúci alicín, ktorý má antibiotické a iné liečivé účinky.
Okrem toho medvedí cesnak obsahuje aj iné účinné látky a vitamíny ako provitamín A, vitamíny skupiny B, C, PP.
Medvedí cesnak je ideálny ako súčasť jarných kúr na prečistenie organizmu. Lieči chronické kožné choroby, zabraňuje vzniku trombózy, znižuje krvný tlak, podporuje imunitu v období chrípky, pôsobí proti ochoreniu horných dýchacích ciest.
Čo je hlavné, že si ho môžete sami natrhať pri jarnej prechádzke lesom a obohatiť ním napríklad jarný šalátik, alebo si ho jednoducho nasekať na chlebík s maslom ako pažítku.


Paradajkový šalát s fetou
  




Tento šalát je veľmi jednoduchý, potrebujete na to:

  • paradajky
  • slaný ovčí syr ( balkánský syr )
  • medvedí cesnak
  • olivový olej
paradajky a syr nakrájate, medvedí cesnak natrháte, všetko na seba poukladáte a pokvapkáte olivovým olejom.

Viva

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára