štvrtok, 2. februára 2012

Carrot cake alebo Mrkvový koláč




Ochutnala som už niekoľko druhov, ale musím celkom neskromne povedať, že tento je zo všetkých receptov asi ten najviac "mňam". Sladký akurát, vláčny a s úžasnou krémovou prikrývkou.

Mrkvový koláč s polevou "cream cheese "

Korpus
  • 3 vajcia
  • 3 polievkové lyžice kryštáľového cukru
  • 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 1/2 Kondenzované mlieko sladené /Salko/
  • 150 g polohrubá múka
  • 1/2 balíčka prášku do pečenia
  • 1 lyžička citrónová šťava
  • 1 lyžička citrónová kôra
  • 1/2 hrnčeka hrozienok
  • 1/2 hrnčeka orieškov posekaných 
  • 1/2 hrnčeka  mletých / vlašské, mandle.../
  • 2 veľké mrkvy /strúhané/
Poleva
  • 200 g "cream cheese" / Lučina, Philadelphia, smotanová nátierka.../
  • zvyšná 1/2 kondenzovaného mlieka 

Postup:

Vyšľaháme si vajcia spolu s cukrom elektrickým šľahačom do hustej peny. Pridáme olej, 1/2 konzervy kond. mlieka, múku, prášok do peč. znova zašľaháme,na koniec pridáme strúhanú mrkvu,citrónovú šťavu a kôru, oriešky, hrozienka, prípadne iné sušené ovocie.Pečieme 180°C/ 45-50 min.



Po vychladnutí potrieme polevou.
Na polevu si vymiešame syr so zvyšnou polovicou kondenzovaného mlieka, pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať lyžičku citrónovej šťavy.




Dobrú chuť
Biba


6 komentárov:

  1. Vypadá náramně ! Na nějaký mrkvový koláč se chystám, děkuju za tip ;)
    Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite vyskusaj, je super! Dakujeme za navstevu

      Odstrániť
  2. klasická 24 cm forma? ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak som to riskla a spravila som ho do 20 cm formy a myslím, že to bolo tak akurát, v 24-ke by bol asi príliš nízky. doteraz som robila carrot cake podľa tohto receptu http://www.apetitonline.cz/recepty/5443-orechovomrkvove-rezy-s-kremovou-polevou.html a bol tiež výborný, ale na tvojom sa mi veľmi páčil ten nápad zo salkom a musím, povedať, že bola veľká chyba robiť ho večer - ešte teplý, bez polevy som ho hádzala do seba ako keby som týždeň nejedla, taký bol dobrý :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyskusala som! Mala som 28 cm okruhly korpus, tak som dala so vsetkeho o 1/3 navyse a vyslo to presne! Do frostingu som pridala vanilkovy cukor. Je vyborna! Dakujeme :-)!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. práve dopečený, aj keď s malými úpravami. cesto som mala veľmi tuhé, tak som pridala ešte 2 polievkové lyžice horúcej vody, vďaka čomu je teraz koláčik krásne nadýchaný. a polevu som mala z nejakého neznámeho dôvodu veľmi riedku, vôbec to nevyzeralo ako na obrázku, tak som pridala ešte nátierkové maslo, kým som nedostala požadovanú hustotu. ale je skvelýýýý!!!!! mockrát ďakujem za receptík :)

    OdpovedaťOdstrániť