utorok 21. februára 2012

Melasové keksíky


Sú to vlastne moje  "cookies" s malou obmenou. Namiesto cukru pridávam trstinovú sladenú melasu.
Melasu som zaviedla do jedálnička len nedávno. Počas druhého tehotenstva som trpela anémiou a keďže železo v tabletkách mi nerobilo dobre, hľadala som vhodnú alternatívu ako si ho doplniť. O trstinovej melase som sa dočítala, že je bohatá na obsah železa, ale aj iných minerálnych látok.
Kúpila som si teda trstinovú melasu, ochutnala, ale vôbec mi nechutila. Jediný spôsob ako mi ako-tak  chutí, je pridaná  do mlieka /1 lyžička do hrnčeka mlieka/. 


V Marks & Spencer som objavila sladenú melasu, ktorá sa dá použiť aj na sladenie dezertov,do omáčiek, alebo si s ňou môžete sladiť kávu. 


A tu je môj recept na cookies.


Melasové keksíky
  • 200 g Maslo alebo Hera
  • 2,5 hrnčeka ovsených vločiek /pomletých/
  • 1 hrnček polohrubá múka
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 3 polievkové lyžice sladenej melasy
  • 1 čajová lyžička prášok do pečiva
  • trochu soli
  • 100 g nasekaná čokoláda
Maslo si rozpustíme v mikrovlnke, všetko si spolu zmiešame,na plech malou lyžičkou robíme kôpky a dáme piecť /190°C- 10-12 min./. Jednoduché však?



Jemne skaramelizovaná chuť sa výborne hodí ku kávičke.
Biba

5 komentárov:

  1. Mňam, to vypadá dobře! Do "cookies" dávám třtinový cukr, tohle bude určitě ještě karamelovější :).
    Hezký večer. M

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano su krasne skaramelizovane, ale trstinovy culor je tiez fajn, najradsej mam ten najtmavsi dark muscovado- uplne super do kavy :)

      Odstrániť
  2. Hm... melasu v jedlách som ešte nikdy nechutnala a ani doma nemám, no nebolo by na škodu....a cookiesky vyzerajú veeľmi žravo :-). Mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Melasu aj ja zavadzam az teraz, zaujala ma hlavne kvoli tomu vysokemu obsahu zeleza. Nazyva sa tiez aj "cierny zazrak".Postupne chcem objavovat aj dalsie recepty tak uvidime...

      Odstrániť