štvrtok 10. novembra 2011

Tekvica v hlavnej úlohe

Tekvice sú obľúbené po celom svete. Oddávna ich chvália Číňania ako zdroj dlhého života a šťastia a od staroveku boli obľúbené i v Európe.

Konzumácia tekvíc sa odporúča hlavne ľuďom trpiacim nadváhou a tým, ktorí majú problémy s obličkami. Obsahujú účinné látky ako voda (až 90 %) a vláknina, a preto pomáhajú zlepšiť trávenie. Dužina tekvice obsahuje tuky, cukry, bielkoviny, enzýmy, karotén, vitamín C, zinok, draslík, fosfor a jej výhodou je nízky obsah sodíka. Tekvica pomáha z organizmu vylučovať rôzne toxíny a tuky, pretože obsahuje enzým, ktorý tuky štiepi . Pôsobí takisto močopudne a tak pomáha čistiť obličky. Podporuje tiež látkovú výmenu.

Za povšimnutie taktiež stoja tekvicové semienka, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty v mimoriadne vysokej koncentrácii, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu. Sú veľmi zdravé, pretože obsahujú veľa bielkovín, kvalitných mastných kyselín a omladzujúcich nukleových kyselín. Zo semienok sa lisovaním za studena vyrába tekvicový olej. Využiť sa dá v studenej kuchyni – do šalátov, dresingov či nátierok.




















Takmer všetky druhy tekvíc sú jedlé. Navzájom sa od seba líšia tvarom, veľkosťou, farebnosťou, látkovým zložením plodov a použitím.
Tieto typické plody jesene sú neprehliadnuteľné vďaka impozantným rozmerom, nádherným farbám a bujným tvarom, a tým lákajú aj na skrášlenie domova.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára