Aj klasika je
fajn a vždy si na nej pochutíme, no prečo nevyužiť pre jesenné obdobie tak
typickú tekvicu ...
Potrebujeme: 1 kg
ľubovolnej tekvice (ja zvyknem kupovať hokkaido aj keď je drahšia, ale nemusí
sa šúpať), olivový olej, 2 pochúťkové smotany, 250 g lučiny, 50 g parmezánu
najemno nastrúhaného, lasagne a na na dochutenie soľ a korenie
Rúru si zahrejeme na 220 oC. Tekvicu
prekrojíme a zbavíme semienok. Zmiešame ju s olejom a dáme na plech,
pekáč ... a šup do rúry. Pečieme zhruba 20 minút až pol hodinku, kým
tekvica zmekne a bude zlatavá*. Keď je tekvica upečená, vyberieme ju a necháme
vychladnúť. Keď máte inú tekvicu ako hokkaido, ošúpte ju.
*TIP: Výborná
chutná maškrtka pre Vás alebo návštevu je len hokkaido tekvica upečená
v rúre. Tekvicu po prekrojení na polovice a zbavení semienok
nakrájajte na mesiačiky, dajte na plech a pokvapkajte olivovým olejom.
Pečte tých 15 – 20 minút a možete maškrtiť.
V jednej miske miešame
smotanu s polovicou nastrúhaného parmezánu a v druhej miske zmiešajte lučinu s druhou polovicou parmezánu.
K tejto "lučinovej" zmesi primiešajte upečenú, na menšie kúsky nakrájanú tekvicu, ale
opatrne nech sa tekvica pri tom veľmi nerozmrví. A ide sa na to ... Dno
zapekacej misy potrite trochou ochutenej smotany, poukladajte plátky lasagní
a naneste tekvicovú zmes. Vrstvy opakujete a nechajte si trochu
ochutenej smotany navrch. Dajte do rúry a pečte do zlatava. Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára