štvrtok 10. novembra 2011

Tekvicové lasagne



Aj klasika je fajn a vždy si na nej pochutíme, no prečo nevyužiť pre jesenné obdobie tak typickú tekvicu ...




Potrebujeme: 1 kg ľubovolnej tekvice (ja zvyknem kupovať hokkaido aj keď je drahšia, ale nemusí sa šúpať), olivový olej, 2 pochúťkové smotany, 250 g lučiny, 50 g parmezánu najemno nastrúhaného, lasagne a na na dochutenie soľ a korenie


 Rúru si zahrejeme na 220 oC. Tekvicu prekrojíme a zbavíme semienok. Zmiešame ju s olejom a dáme na plech, pekáč ... a šup do rúry. Pečieme zhruba 20 minút až pol hodinku, kým tekvica zmekne a bude zlatavá*. Keď je tekvica upečená, vyberieme ju a necháme vychladnúť. Keď máte inú tekvicu ako hokkaido, ošúpte ju.


*TIP: Výborná chutná maškrtka pre Vás alebo návštevu je len hokkaido tekvica upečená v rúre. Tekvicu po prekrojení na polovice a zbavení semienok nakrájajte na mesiačiky, dajte na plech a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte tých 15 – 20 minút a možete maškrtiť.


V jednej miske miešame smotanu s polovicou nastrúhaného parmezánu a v druhej miske zmiešajte lučinu s druhou polovicou parmezánu. 

 

K tejto "lučinovej" zmesi primiešajte upečenú, na menšie kúsky nakrájanú tekvicu, ale opatrne nech sa tekvica pri tom veľmi nerozmrví. A ide sa na to ... Dno zapekacej misy potrite trochou ochutenej smotany, poukladajte plátky lasagní a naneste tekvicovú zmes. Vrstvy opakujete a nechajte si trochu ochutenej smotany navrch. Dajte do rúry a pečte do zlatava. Dobrú chuť. 
 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára