nedeľa 12. februára 2012

Zapekané cestoviny s "ragú bolognese"


Základom  je " ragú bolognese", ktoré si vždy pripravím vo väčšom množstve do zásoby. Nebudem sa tváriť, že je to originál "bolognese", ale je to mnou modifikovaný recept, ktorý mám osvedčený, varím ho už roky a nám doma chutí.Z originálneho receptu som vynechala zeler a víno /na môj vkus veľmi výrazne chute a keďže to varím aj pre rodinu, zvykla som si na túto jemnejšiu verziu /. 


Ragú bolognese 



  • 1 kg mleté mäso / hovädzie a bravčové 1:1 -ja osobne preferujem bravčové pliecko/
  • 2 konzervy lúpaných a krájaných paradajok
  • paradajkový pretlak, alebo paradajkové pyré
  • 3 veľké mrkvy nastrúhané na jemno
  • 1 veľká cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • bylinky /tymián, oregano, bazalka.../
  • soľ, čierne korenie


Na oleji si opražíme cibuľku, pridáme mäsko, necháme ho "zatiahnuť", pridáme nastrúhanú mrkvu a spolu ešte premiešame a restujeme pokiaľ mrkva nepustí šťavu. Zmes osolíme podlejeme trochou vody / asi tak 2 dcl /, dusíme asi 1/2 hodinu. K mäsu pridáme paradajky, pretlak a spolu dusíme ďaľšiu 1/2 hodinu. Pridáme pretlačený cesnak a bylinky a dochutíme  podľa chuti.






Takto pripravenú zmes môžeme potom využiť v niekoľkych jedlách.

  1. náplň do zapekaných cestovín, alebo lasagni
  2. ako omáčku na cestoviny /stačí pridať postrúhaný syr na vrch a máte obed/
  3. ako základ na pizzu
Ja si túto zmes urobím do zásoby a po menších baleniach dám do mrazničky /takto podobne to robia vraj aj talianky/. Ráno stačí len zmes vytiahnuť, nechať rozmraziť a na obed si môžete dať ktorúkoľvek verziu.



Zapekané cestoviny s ragú bolognese

  • ragú bolognese
  • balenie cestovín Farfalle
  • bešamel /tuk, múka, mlieko,soľ/
  • syr na strúhanie
  • olej na vymazanie plechu

Uvarené cestoviny prekladáme omáčkou,prevrstvíme bešamelom, ktorý si pripravíme z tuku, múky, mlieka a dochutíme soľou, prípadne korením a znova pokračujeme cestovinami. Takto pripravíme niekoľko vrstiev, nakoniec zasypeme syrom a dáme piecť 200°C/asi 30 min - pokiaľ syr nezozlatne. 







Dobrú chuť

Biba

14 komentárov:

  1. Mňam vypadá to hodně dobře! Já můžu těstoviny na všechny způsoby. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jééé to je legrace, já jsem zrovna dneska dělala lasagne a napsala na blog recept :-) Máme stejné chutě....
    http://vad-art.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. u nas je to veeelmi oblubene a robim to dost casto

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak tomuhle se opravdu říká "Umění žít". Mám velkou chuť dneska udělat tuhle dobrotu k obědu. Skvělý tip! Mňam!
    P.S. Nějak nechápu, že tenhle krásný blog ještě nesleduju ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dakujeme, to je pre nas naozaj pocta a tesime sa na tvoje nastevy!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. děkuju za tip, zrovna i tyhle ingredience mám v kuchyni tka to mohu zítra vyzkoušet k obědu

    Na mém blogu právě probíhá giveaway, třeba se budeš chtít zúčastnit :-) http://marketatrpisovska.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Těstoviny opravdu můžu a už dlouho se chystám na lasagne, ale ještě jsem do nich nešla, protože se bojím, že je budu mít po upečení tvrdé... Toto je skvělá alternativa - namísto lasagní použít prostě nějaké těstoviny :) Děkuji za nápad :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja si myslim ze je to dobra nahrada, sice to nie su prave lasagne, ale chutia vyborne, jednotlive vrstvy prekladane besamelom, sa krasne spoja a vytvori sa podobny efekt ako pri tych pravych.

      Odstrániť
  8. No né! Sice jsem teď zrovna těstoviny dovečeřela, ale při téhle přehlídce bych si dala repete :).
    Krásný večer! M

    OdpovedaťOdstrániť